» Ekofasta

Viikko 7

Harjoita toivoa

Mietiskelyteksti

Mitä Sinä haluat ottaa mukaasi tästä paastonajasta?
Kolme asiaa kiteyttävät sekä Ekopaaston että paaston jälkeisen ajan.

Valmistaudu: ole muutoksessa

Paastonaika on pääsiäiseen valmistautumista, mutta samalla syvempää ”preppaamista” kestävämpään elämäntapaan. Paastonaikana on hiljennytty sen äärelle, mikä on todella tarpeen. Kilvoittelun kautta on luotu parempia edellytyksiä tulevalle.

Valmistautumista tarvitaan globaalisti ja paikallisesti siihen suureen muutokseen, joka on jo alkanut ja joka alati kasvaa. Maapallo ja ihmiskunta ovat murroksessa. Menetyksiä on tullut ja tulee, mutta ihmisten yhteistoiminnalla voidaan vaikuttaa siihen, että muutos sujuisi vähemmillä vaurioilla.

Ekopaasto kutsuu Sinua olemaan muutoksessa myös paastonajan jälkeen. Yksilölliset elämäntapamuutokset voivat löytää paikkansa osana suurempaa muutosta, globaalia siirtymäliikettä.

Kilvoittele keskeneräisyydessä

Murroksessa tarvitaan syvää ambivalenssin, keskeneräisyyden ja ristiriitaisuuden hyväksyntää. Paastonaika on jakso, jolloin yhdessä tunnustamme, että teemme sekä hyvää että pahaa. Kaksi asiaa on totta samaan aikaan. Jokainen meistä on jollakin tavalla keskeneräinen eikä tule koskaan täysin valmiiksi. Mutta samalla jokaisella meistä on mahdollisuus kilvoitella ja tehdä hyvää.

Ekopaasto kutsuu Sinua hyväksymään keskeneräisyyden sekä itsessäsi että toisissa myös paastonajan jälkeen. Ekopaasto kutsuu armoon mutta myös kilvoitteluun.

Harjoita toivoa

Me tarvitsemme toivoa, jotta emme lamaannu. Toivon todeksi elämisessä on väistämättä erilaisia vaiheita. On luonnollista, että maailman tilanne tuottaa usein epätoivoa. Ajoittainen alakuloisuus ei ole epäonnistumista, vaan pikemminkin osoitus terveydestä. Tärkeintä on, ettemme vajoa täyteen toivottomuuteen.

Toivoa kannattaa harjoittaa ja toivoa voi harjoitella. Nykyaikana on tarpeen niin sanottu kahden tason näkökyky. Tarvitsemme taitoa nähdä sekä ongelmat että lukuisat toivon merkit rehellisesti. Elämässä voi säilyä syvä merkityksellisyys, vaikka tulevaisuudesta ei olekaan varmuutta. Toivo on enemmän kuin optimismia.

Ekopaasto kutsuu Sinua harjoittamaan kahden tason näkökykyä myös paastonajan jälkeen. Kevään ylösnousemuksesta kannattaa iloita, mutta syksyynkin on varauduttava.

Paastovinkit

Pääsiäisviikko kutsuu hiljentymään kärsimyksen teemojen äärelle ennen iloon keskittymistä.

  • Ihmisiin ja ympäristöasioihin liittyvä kärsimys. Mitä nousee mieleesi ja mitä erityisesti haluat muistaa myötätuntoisesti?
  • Muuhun luontoon kuin ihmisiin liittyvä kärsimys. Mitä nousee mieleesi ja mitä erityisesti haluat muistaa myötätuntoisesti?
  • Jos maailmankatsomuksesi sallii, liity mukaan kristilliseen pääsiäisviikon viettoon ja mietiskele samalla ympäristöasioita. Viikon tapahtumat tarjoavat liittymäkohtia monien tunteiden käsittelyyn.
    Pelko – pettymys – suru – tuska – epätoivo – yllätys – hämmästys – ilo
  • Pääsiäispäivinä hyvä tehtävä on kirjoittaa luettelo kaikista asioista, joista on kiitollinen luontoon ja ympäristöön liittyen. Onko jokin hyvä vastalahja, jonka haluaisit antaa tai tehdä tästä ilosta?

Syvemmälle hengellisyyteen

 

Mietiskele teemoihin liittyviä raamatunkohtia.

 Valmistaudu: ole muutoksessa

”Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.” (Room. 12:2)

”Teidän tulee … uudistua mieltenne hengeltä” (Ef. 4:22-23, vuoden 1933 käännös)

 

Kilvoittele keskeneräisyydessä

”Sitten hän tuli takaisin ja tapasi opetuslapset nukkumasta. Hän sanoi Pietarille: “Simon, nukutko sinä? Etkö edes hetken vertaa jaksanut valvoa?” (Mark. 14:37)

”jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä.” (1. Piet. 3:8)

 

Harjoita toivoa

”Jumala ei unohda köyhää ainiaaksi, sorrettujen toivo ei raukea tyhjiin.” (Ps. 9:18)

”Ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra.” (Ps. 36:7b)

”Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti.” (Room. 8:24-25)

Siunattua matkaa toivon hengessä!

 

Teksti: Panu Pihkala