» Ekofasta

Viikko 6


Millainen on tulevaisuutesi?

Mietiskelyteksti:

Oxfordin yliopistolla oli taannoin ongelma. Erään suuren salin kattohirret alkoivat olla huonokuntoisia. Mutta mistä enää voisi saada uusia yhtä suuria tammipuita? Puun kasvu riittävän suureksi kestää yli 300 vuotta.

Eräänä päivänä vieras ihminen ilmestyi paikalle. Paljastui, että hän on yliopiston metsäosastolta. ”Kirjapitoomme merkittiin 350 vuotta sitten, että nyt olisi aika tulla kertomaan, että salin uudet kattohirret ovat valmiita.”

Suomessakin on joskus osattu samankaltaista asennetta. Maatilalla suunniteltiin, minne tehdään mökki, jossa vanha isäntä ja emäntä voivat aikanaan asua.

Mihin tulevaisuuden suunnittelu katosi?

Nykyään tuntuu hämmentävältä tutustua sellaisiin aikakausiin, jolloin yhteiskunnassa vallitsi tulevaisuus-usko ja päätöksenteossa suunniteltiin aktiivisesti tulevaisuutta. Esimerkiksi Matti Johannes Koivun radio-ohjelmasarja Tulevaisuuksien historia  kuvaa kiinnostavasti aikakausien eroja.

Nykyaikaa leimaa liian usein radikaali tulevaisuudettomuus (Robert Jay Liftonin termi). Asiasta ei välttämättä puhuta ääneen, mutta lukuisat ihmiset kokevat, että jossain matkan varrella tulevaisuus katosi.

Pelkojen heijastumia

Kuvitelmat tulevaisuudesta eivät kuitenkaan ole kokonaan poistuneet. Kun niitä ei ole käsitelty tietoisesti, ne ovat heijastuneet pelkoina esimerkiksi elokuvissa. Kun katselet aikamme elokuvia tulevaisuudesta, millainen on niiden kuva ympäristön tilanteesta? Yleensä se on hyvin synkkä: romahduksia on tapahtunut ja rosvojoukot rellestävät. Urhea sankari ja hänen lähipiirinsä yrittävät selvitä.

Omistakaamme tulevaisuuskuvamme

Me tarvitsemme tietoisempaa ja monipuolisempaa tulevaisuuskuvien käsittelyä. On vaikeaa päästä perille, jos ei tiedä, minne haluaisi mennä.

Ihmisen muisti on ailahtelevainen. Monet meistä eivät kuitenkaan muista, että koulutuksemme osana olisi ollut tulevaisuus-työskentelyjä. Onneksi tämä on vihdoin korjaantumassa. Suomessakin on pidetty tulevaisuusoppimisen teemapäivää, jonka materiaaleista löydät tehtäviä aikuisillekin.

Ekopaasto-kampanja haastaa Sinut pohtimaan tulevaisuutta. Sellaista tulevaisuutta, jollaisen tällä hetkellä kuvittelet olevan tulossa, ja sellaista tulevaisuutta, jonka tahtoisit tulevan. Toiveiden ja pelkojen kohtaamisen kautta voimme yrittää yhdessä rakentaa tulevaa.

Paastovinkit

Etsi rauhallinen tila. Käy mielessäsi läpi pohdintakysymyksiä ja kirjoita ajatuksiasi muistiin.

Jatka lauseita:

 • Maailman tilanne ympäristötuhojen suhteen tuntuu minusta…
 • Kun ajattelen tulevia sukupolvia, luulen, että se ympäristön tila, jossa he joutuvat elämään, on…
 • Millä tavalla olen käsitellyt omia tunteitani näihin asioihin liittyen?
 • Olenko kohdannut niitä? Millaisia välttelykeinoja tai pärjäämiskeinoja mahdollisesti käytän?
 • Millä tavoin haluaisin jatkossa käsitellä näitä tunteita?
 • Onko lähelläni ihmisiä tai ryhmiä, joiden kanssa voisin jakaa tuntemuksiani?
 • Eläydy vuonna 2060 elävän aikuisen rooliin siltä kannalta, että hän katselee lempeästi vuoden 2019 ihmisiä. Millaista ymmärrystä hän osoittaa vuoden 2019 epävarmuuksien keskellä eläviä ihmisiä kohtaan? Millaisia rohkaisun sanoja hän tarjoaa?

Mahdollinen lisätehtävä: kirjoita kirje tai tee nauhoite, jossa kerrot viestisi vuoden 2060 ihmiselle. Mitä haluat sanoa hänelle?

Syvemmälle hengellisyyteen

Tee tulevaisuustyöskentelyä A Rocha Suomen ja Kirkkohallituksen tuottaman Tulevaisuus ja toivo –materiaalin kautta. Materiaalia voi käyttää rippikouluissa, mutta sitä voi soveltaa myös omaan pohdintaan ja eri ikäisten kanssa tehtäviin työskentelyihin. Materiaalista on verkkoversio   ja vihkonen.

Yksi mahdollisuus: käy läpi neljä yleistä tulevaisuuskuvaa ja omia ajatuksiasi niistä.

 • Samaa kuin nyt
 • Katastrofin uhalla
 • Teknologia ratkaisee
 • Kestävä tulevaisuus

Vihkosen sivuilta 23-24 löydät Raamatunkohtia tulevaisuuteen liittyen.

Jer. 29:11 tarjoaa moton: ” Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”

Lisämateriaalia löydät Tulevaisuuspäivän lisäksi esimerkiksi tulevaisuuskasvattaja David Hicksin tuotannosta.

 

Teksti: Panu Pihkala