» Ekofasta

Viikko 2


Ympäristö ja tunteet

Mietiskelyteksti

Mitä Sinä tunnet luontoon ja ympäristöön liittyen? Alle on koottu erilaisia tunteiden nimiä ja ympäristötunteiden kohteita. Mitä ne herättävät Sinussa?

Ilo. Lumessa telmivien eläinten katselu. Metsän raikkaus hiihtäessä tai kävelylenkillä. Kesäisellä hiekkarannalla leikkivät lapset. Elpyvän kaupunkipuron kirkastuva vesi ja ihmiset sen ympärillä.

Suru. Eläinlaji joka kuolee sukupuuttoon. Yhteisö jonka on luovuttava perinteisistä elämäntavoistaan, koska ilmasto on muuttunut liikaa. Vanha metsä joka häviää hakkuuaukioksi.

Suuttumus ja viha. Rikas valtionpäättäjä, joka ei välitä ympäristöasioista. Henkilö, joka kohtelee eläintä kaltoin. Vääristelijät, jotka saavat palkkaa ilmastonmuutoksen väheksymisestä.

Inho. Ruskea jätevesi joessa, joka oli ennen kirkas. Tahmea musta öljy lintujen päällä. Tahallaan saastuttavien ihmisten piittaamattomuus ja ilkeys.

Avuttomuus ja pelko. Ilmastonmuutos ja sen voimistamat myrskypilvet. Merten muovijätelautat. Yhteiskuntarauhan järkkyminen ympäristöpakolaisuuden vuoksi.

Syyllisyys. Taas ostin halvemman tuotteen, vaikka tiedän, että olisi pitänyt valita luomua ja reilua kauppaa. Taas istun lentokoneessa, koska matka on minulle niin tärkeä, vaikka tuskailen ilmastopäästöjä. Uutisissa näen Tyynenmeren saarivaltion asukkaan syyttävät kasvot ja pian uppoavan saaren. Onko minulla lupa olla onnellinen, jos toiset olennot kärsivät?

Häpeä ja riittämättömyys. Ärsyttää ja nolottaa, kun naapuri tekee paljon enemmän ympäristöasioiden suhteen. Itkettää, kun katselen nukkuvia lapsiani ja mietin, millaisen maailman meidän sukupolvemme jättävät heille. Yritän tehdä parhaani ympäristöasioissa, mutta silti tuntuu, etten ikinä riitä.

Yllätys ja hämmästys. Puhuin tuttavien kanssa ja selvisi, että hekin tuskailevat samanlaisten tunteiden kanssa. Löysin kaupungin keskeltä vehreän puutarhan. Tutkin asioita ja hämmästyin siitä, miten paljon maailmassa kehitetään kestävämpää ympäristötoimintaa.

Voimaantuminen. Ryhdyimme ystävieni kanssa tekemään asioita yhdessä. Löysimme keinoja kokea ja harjoittaa armollisuutta. Otin tavakseni käydä säännöllisesti luonnonpaikassa, joka antaa minulle voimia.

Kiitollisuus. Katselen viljapeltoja ja mehiläispesiä. Tunnen kiitollisuutta kaikkea sitä kohtaan, mitä muu luonto meille tuottaa. Katselen naapurin nuorta, joka kampanjoi ilmastotyön puolesta. Katselen kaikkia kaupunkimme ihmisiä, jotka tekevät niin monia asioita toistensa hyväksi. Katselen merta ja metsää.

Rakkaus. Katson minulle tärkeän eläimen silmiin ja koen vastavuoroista välittämistä. Annan vettä pihakasville. Katselen, kuinka lapset keräävät marjoja ja kiipeilevät puissa.

Onko tunteita, joita ehdottomasti haluaisit lisätä tähän listaan?
Mitkä tunteet koet itsellesi tutuimmiksi? Entä mitkä koet vieraimmiksi? Miksi?
Millaisten tunteiden käsittelyä mielestäsi erityisesti tarvitaan, jotta elämäntapamme voisi muuttua kestävämmäksi?

Paastovinkit

  • Pidä päiväkirjaa ympäristöön ja luontoon liittyvistä tunteistasi.
    Jos haluat, voit maalata niihin liittyviä kuvia tai ottaa valokuvia.
  • Tarkkaile läheistesi tunteita ympäristöön liittyen. Huomaatko joitain asioita, joissa voisit ehkä auttaa? Kenen kanssa voisit puhua tunteista ja niiden käsittelystä yhdessä?
  • Mieti jokaisen ympäristötunteen kohdalle yksi käytännön asia, jonka tekemisen kautta voisit auttaa kyseisen tunteen käsittelyssä. Esimerkiksi: syyllisyyden lievittäminen muuttamalla kulutustottumuksia.

Syvemmälle hengellisyyteen

Etsi sopivan hiljainen paikka ja aika. Hiljenny hetkeksi. Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Vietä muutama minuutti jokaisen seuraavan kysymyksen äärellä.

Mitkä asiat luonnon suhteen tuottavat minulle eniten iloa?

Mitkä asiat luonnon suhteen herättävät minussa vaikeita tunteita?

Mitkä muut tunteet nousevat erityisesti mieleeni, kun ajattelen ympäristöasioita?

Miten voisin auttaa itseäni ja toisia kohtaamaan tunteita rakentavasti?

Lopuksi voit hengittää tunteita tietoisesti Jumalan edessä.
Sano ääneen tai mielessäsi kolme kertaa:
”Jumala, taivaallinen isä ja äiti, jätän itseni ja kaikki tunteeni sinun käsiisi.”

Voit halutessasi vielä siunata itsesi Herran siunauksella.

 

Teksti: Panu Pihkala