» Ekofasta

Viikko 1 Tuhkakeskiviikko

Tuhka on katumuksen ja yhteyden merkki

Laskiaissunnutaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa. Se on ensimmäinen paastopäivä.

Paasto kestää pääsiäisunnutaihin saakka eli seitsemän viikkoa. Ekopaaston matkassa pääset pohdiskelmaan mitä hiljentyminen ja paasto voisivat sinun elämässäsi tarkoittaa.


Pohdittavaksi

  • Oletko koskaan ottanut tuhkaristiä tai nähnyt sellaista?
  • Mitä ajatuksia sinulle herää tuhkasta? Oletko tekemisissä tuhkan kanssa?


Mietiskelyteksti tuhkarististä

Kuljin kerran Amerikassa suurkaupungin kadulla ja hätkähdin: vastaani käveli mies, jolla oli musta röpelöinen risti otsallaan. Kesti hetken, ennen kuin käsitin, että oli tuhkakeskiviikon aika. Mies oli ottanut merkin otsaansa ja kulki rohkeasti sen kanssa kadulla.

Tuhka, ihmisen vanha ystävä

Enää ei välttämättä olla tuhkan kanssa missään tekemisissä. Tämä on suuri ero ihmisen historian valtaosiin, joissa tuhka on hyvin perustavanlaatuinen osa elämää. Tulen käyttö on tuottanut päivittäin tuhkaa, jota on käytetty lannoitteena. Luonnolliset metsäpalot ovat jättäneet maaston tuhkaiseksi, mutta yllättävän pian mustuuden keskeltä on noussut vihreitä versoja.

Vertauskuvallinen aine

Tuhka on saanut syviä vertauskuvallisia merkityksiä. Musta ja helposti sotkeva tuhka on ollut merkki siitä, että ihminen tunnustaa tehneensä väärin ja haluaa katua. Tuhka on ollut katoavaisuuden merkki. Raamattu puhuu ihmisen olevan ”tomua ja tuhkaa”, mikä heijastuu hautaan siunaamisen sanoihin. Suomeksi sanotaan, että maasta sinä olet tullut ja maaksi sinä olet jälleen palaava. Englanniksi puhutaan tuhkasta ja tomusta: Ashes to ashes, dust to dust.

Tuhka yhdistetään usein vahvasti katumukseen ja tuhkan päälle sirotteluun. Samalla on kyseessä myös toinen tuhkan vahva vertauskuvallisuus: uusiutuminen. Loppuun palanut tuhka synnyttää luonnossa uutta kasvupohjaa. Ihmisen ylleen ottama tuhkamerkki heijastelee halua uusiutua ja tehdä parannus. Tuhkaristi muistuttaa myös hyvin konkreettisesti yhteydestä luonnon kanssa: ihminen, ruumiillinen olento, saa aisteilla havaittavan ristin otsalleen.

Katumus ja syyllisyys

Monet kärsivät syyllisyyden ja häpeän tunteista ympäristötuhoihin liittyen. Tiedämme, että teollisuusmaiden elämäntapa aiheuttaa kärsimystä sekä köyhille ihmisille että luonnolle. Tyynenmeren saaret, jotka uppoavat ilmastonmuutoksen vuoksi, ovat karmaiseva esimerkki tästä. Toinen on merten mikromuovi. Olemme joutuneet kirouksen kaltaiseen tilaan, jossa arkinen elämämme ja tavarankäyttömme tuottaakin ympäristötuhoa.

Usein ei ole helppoa tunnustaa katumusta. Haluaisimme mieluummin ajatella olevamme oikeassa. Tahtoisimme vältellä vaikeita tunteita. Saatamme ajatella, että emme ole sen huonompia kuin toiset, joten miksi juuri meidän pitäisi osoittaa katumusta?

Ympäristötuhot aiheutuvat sekä yksilöllisistä valinnoista että laajoista rakenteista, joiden osia olemme emmekä mitenkään helposti pääse niistä eroon. Katumuksen osoittaminen yhdessä vapauttaa. Saamme yhdessä tunnustaa, että olemme samassa veneessä. Jokainen meistä on osallinen tuhoa tuottavista rakenteista. Jokainen voi tehdä monia valintoja ja monenlaista vaikuttamista, jotka lievittävät tuhoja.

Tuhkaristi otsaasi

Tämä on kutsu: Ota tuhkaristi katumuksen ja parannuksenteon merkiksi. Anna tuhkan olla uudistava maaperä. Tunne, kuinka se yhdistää sinut toisiin ihmisiin ja luontoon.
Tule mukaan paastonajan ja Ekopaaston rytmiin.

Monissa seurakunnissa järjestetään tuhkakeskiviikon iltajumalanpalveluksia, joissa voi ottaa ristin. Tänä vuonna useissa seurakunnissa myös puhutaan siitä, kuinka tällä ristillä on yhteys ympäristöasioihinkin. Jos et pääse paikan päälle, voit halutessasi tehdä omilla sormillasi otsaasi merkin. Paastonajan matkan päässä häämöttää kestävämpi elämä ja ilo, jota pääsiäinen ilmentää.


Paastovinkit

Tee katumuksen ja parannuksenteon osoituksena paastolupaus.

Mikä on sellainen elämäsi osa-alue, jota haluat muuttaa kestävämmäksi?

  • Sähkösopimuksesi kilpailuttaminen ekosähköön?
  • Uusi sitkeys poliittiseen vaikuttamiseen, kirje päättäjälle joka paastoviikko?
  • Viikoittain yksi matka lisää julkisella liikenteellä (kaupungeissa)
  • Yhden kulutusvalinnan sijaan rahat hyväntekeväisyyteen?


Syvemmälle hengellisyyteen

Tuhkakeskiviikon rukous ekumeenisen luterilaisuuden hengessä.

Herra, armahda meitä. Kuule meitä, kun ilmaisemme halumme katua ja käydä parannuksentekoon. Anna syntimme anteeksi ja auta meitä antamaan itsekin anteeksi, itsellemme ja toisillemme.

Auta meitä riittämättömyyden tunteidemme kanssa. Anna meidän päästä pois häpeästä, joka usein kalvaa meitä. Anna meidän kokea itsemme kelvollisiksi, jotta voimme auttaa toisiamme, itseämme ja muuta luomakuntaa. Auta meitä hyväksymään se, että olemme samaan aikaan hyviä ja pahoja. Auta meitä jatkamaan eteenpäin armon varassa.

Varjele meitä siltä, että yrittäisimme pelkästään omin voimin pelastaa itsemme ja maailmamme. Varjele meitä kuluttamasta itseämme loppuun. Varjele meitä ylpeydeltä, joka luulee tietävänsä mitä kaikki muut tarvitsevat ja haluavat. Varjele meitä sokeudelta sekä omaa vajavaisuuttamme kohtaan että omia vaikutusmahdollisuuksiamme kohtaan.

Anna meille nöyrä rohkeus. Anna päättäjille rohkeutta näyttää tietä, jotta me yksilöt ja yhteisöt voisimme kokea olevamme osa laajempaa muutosliikettä. Anna meille kansalaisille sitkeyttä vaikuttaa päättäjiimme ja yhteiskuntamme rakenteisiin.

Anna meidän kokea kunnianpalautus! Anna meidän pitkästä aikaa tuntea ylpeyttä itsestämme ja kansastamme sen kautta, että rohkenemme rakastaa ja rakentaa tulevaisuutta.

Jumala, näe tuhkaristimme ja tue meitä muutoksessa. Vahvista koko luomakunnan toivoa näiden kivuliaiden synnytystuskien keskellä. Kulje kanssamme paastonajan halki kohti pääsiäisen iloa ja ylösnousemuksen kevättä. Anna vihreän verson nousta tuhkan hedelmöittämästä mustasta maasta.
Aamen.

 

Teksti: Panu Pihkala